Itsepuolustuksesta uusi fyysistä kuntoa kohottava harrastus

Monilla on itsepuolustuksen opettelussa negatiivinen käsitys siitä, että lajia harjoiteltaisiin pelkästään sen vuoksi, että omalle, tai läheisen turvallisuudelle on olemassa välitön uhka. Tämä ei kuitenkaan usein pidä paikkaansa sillä itsepuolustus sekä siihen liittyvät MMA-lajit ovat erinomainen tapa kohentaa fyysistä kuntoa. Itse asiassa kuntoiluna tämä on äärimmäisen rakentavaa sillä kontaktin ottaminen harjoitusten yhteydessä toisten ihmisten kanssa (fyysinen kontakti) on erittäin raskasta. Kontaktilajit ja taistelulajit vaativat fyysisen kunnon lisäksi myös henkistä kestävyyttä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että nämä kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan.

Fyysinen kunto kohti uutta huippua

Miten ihminen, joka ei koskaan ole harrastanut mitään urheilulajia, lähtee itsepuolustuksen maailmaan treenaamaan? Vaikka moni sali ilmoittaakin, että aloittelijat ovat tervetulleita, suosittelemme lämpimästi hyvän yleiskunnon hankkimista. Yleiskunto nousee melko nopeasti, mikäli tämän eteen on valmis tekemään töitä. Yleiskuntoa on helppo pitää yllä esimerkiksi 1-3 kertaa viikossa lenkkeilemällä, tai tekemällä jonkinlaista aerobista liikuntaa missä syketasot ovat tasaisesti n. 60-70% maksimisykkeestäsi. Tavalliselle perusterveelle, 30-vuotiaalle miehelle tällainen sykealue voisi olla esimerkiksi 150-180 välillä. Vältä liian kovan sykkeen pitämistä yllä, mikäli tavoitteenasi on pitkäjänteinen yleiskunnon kohottaminen. Tulet huomaamaan pysyviä tuloksia jo muutaman viikon sisällä sillä jaksatkin yhtäkkiä urheilla pidempään ja intensiivisemmin.

Kun olet hankkinut hyvän peruskuntoa vaativan pohjan, voit lähteä etsimään itsellesi sopivaa itsepuolustuslajia. Hyvä peruskunto takaa sen, että pystyt oppimaan opetettuja asioita paljon nopeammin, koska kaikki energia ei mene hapenottoon, tai siihen, että polvesi tutisevat maitohappojen aiheuttamasta väsymyksestä.

Henkinen kunto kohenee automaattisesti

itsepuolustuslajitHenkistä kuntoa voi olla vaikea treenaamalla treenata, mutta sitä pystyy kuitenkin kehittämään samaan tahtiin fyysisten ominaisuuksien kanssa. Mitä laadukkaammin ja nousujohteisemmin treenaat, sitä paremman fysiikan tulet saamaan. Mitä parempi fysiikka, sen todennäköisempää on, että voit hyvin ja olet tyytyväinen saamiisi tuloksiin. Tämä nostaa automaattisesti itseluottamustasi joka taas ruokkii treenaamista. Oravanpyörä on loputon, mutta onneksi äärimmäisen positiivinen. Toki myös muut osa-alueet, kuten lepo, ovat äärimmäisen tärkeitä fyysisen kunnon kasvamisen kannalta. 

Mikäli aiot jatkaa itsepuolustusharrastuksesi kanssa pidemmälle (esim. MMA-kehiin asti), vaatii tämä henkiseltä kunnoltasi erityisen kovaa suorituskykyä. Moni kuitenkin haluaa pitää itsepuolustuksen täysin harrastustoimintana, joten mitään paineita esimerkiksi ammattilaisuudesta ei kannata ottaa. Laji on siitä mukava, että jokainen voi edetä omaa tahtiaan. Pääasia on se, että itse nautit omasta tekemisestäsi.

Vapaaottelu kovassa nosteessa

Vapaaottelun suuri suosio on näkynyt erityisesti vedonlyöjien kertoimissa. Siinä, missä 2010-luvun alussa kyseistä lajia ei juuri missään päässyt veikkaamaan, nykypäivänä MMA-kohteet ovat vallanneet lähes kaikki suurimmat vedonvälittäjät. Vapaaotteluista vetojen lyöminen on erityisen mielenkiintoista puuhaa varsinkin silloin, kun olet itse paikan päällä, tai edes tv-vastaanottimen äärellä seuraamassa tapahtumia. Sivustolle www.nettikasinoidenkerma.com on listattu eri vedonlyöntiä välittäviä tahoja joiden alustojen kautta MMA, sekä UFC -vedonlyönnit onnistuvat näppärästi. Suosittelemme kuitenkin tekemään huolellisesti kotiläksysi sillä vapaaottelussa on selkeästi enemmän löysää rahaa saatavilla, kuin esimerkiksi viimeiseen asti syynätyissä isoissa jalkapalloliigoissa. Mikäli pidät itseäsi lajin asiantuntijana, vedonlyönti on loistava tapa toteuttaa konseptia nimeltä “put your money where your mouth is”.

Kun lyöt vapaaottelusta vetoa, muista kuitenkin pelikassasi kokonaisvaltainen hallinta sekä sen merkitys pitkässä juoksussa. Yhteen kohteeseen ei välttämättä kannata laittaa isoja summia kiinni sillä lajin parissa tapahtuu megaluokan yllätyksiä lähes viikoittain. Tämä johtuu siitä, että altavastaajakin voi onnistua esimerkiksi onnekkaassa tyrmäyksessä, mikäli ennakkosuosikin viittaa yllään pitänyt taistelija on lähtenyt ns. takki auki ottelemaan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *